Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Democratie: een werkwoord, ook op Urk.

9 november 2016 20:00 - 22:00

Gratis
nederland-leest-flyer002
Alle Flevolandse bijeenkomsten

Het lijken wel twee werelden: die van de politiek en het bestuur enerzijds. Die van gewone burgers anderzijds. Soms lijkt het of ze weinig (meer) met elkaar te maken hebben. Maar politieke besluiten over bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs hebben voor heel veel mensen grote invloed. Tegelijkertijd zoeken burgers steeds meer hun eigen weg om initiatieven te realiseren. Zonder zich te laten bepalen door de overheid. Wat betekent dat? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat die twee werelden dichter bij elkaar komen? Welke nieuwe vormen kunnen we daarbij gebruiken?

Tijdens Nederland Leest gaan we daarover in de Flevolandse bibliotheken met elkaar in gesprek. Geïnspireerd door bijzondere gasten “van buiten”. Gestimuleerd door aansprekende initiatieven uit onze eigen omgeving. Geholpen door goede voorbeelden van elders.

Tijdens de bijeenkomsten verbinden we landelijke inzichten met de wereld van gewone Flevolandse burgers. We laten ons inspireren door hun beider inzet en activiteiten. We bespreken de betekenis daarvan en we proberen te benoemen wat zij in en van hun omgeving (buurt, gemeente, woningcorporatie, zorginstelling, bedrijven etc.) nodig hebben. Daarbij gaat het ook om vragen als: Waarop zouden zij invloed willen hebben? En hoe ver gaat dat? Willen ze ook zeggenschap? En hoe verhoudt dat zich tot de formele (democratische) verhoudingen?

rpasterkampZo is er altijd een directe verbinding tussen de eigen leefwereld en die van anderen. En zijn landelijke beslissingen van invloed op wat er lokaal kan of mag. Daarom is van belang ook die verbinding te blijven leggen. Dat heeft geleid tot de volgende opzet van de bijeenkomst op Urk:

De grote wereld klein en de kleine wereld groot

Journalist (o.a. lang bij het Reformatorisch Dagblad), auteur en presentator Riekelt Pasterkamp (1962) heeft als motto “Doe waar je goed in bent”. Daar geven we graag gehoor aan. Dus vragen we hem te reflecteren op het thema.

 

De kracht van burgerinitiatieven en inspiratie voor nieuwe vormen van invloed en zeggenschap

De burgerinitiatieven Bezorgd Urk en De Boodschappenhoek presenteren zich om zo de verbinding met Urk (nog duidelijker) te maken. In hoeverre hebben zij overheid en instituties nodig? En we laten ons via fragmenten uit het VPRO tv-programma Tegenlicht inspireren door aansprekende voorbeelden van elders.

Terug naar de lokale werkelijkheid

Gesprek tussen Riekelt Pasterkamp en de aanwezigen (w.o. ook expliciet uitgenodigde lokale politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke instituties) over concrete mogelijkheden voor vernieuwing van de democratie. Tijdens dit gesprek is er ook ruimte om te spreken over de stellingen die landelijk zijn geformuleerd. In ieder geval komt aan de orde:

Burgers moeten vaker mee kunnen beslissen over belangrijke politieke kwesties.

flevomeer-bibliotheek

 

De bijeenkomsten zijn georganiseerd door de FlevoMeer Bibliotheek in samenwerking met de Stadmakerij uit Lelystad.

                                                

Gegevens

Datum:
9 november 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

FlevoMeer Bibliotheek Urk
Singel 9b
Urk, 8321GT
+ Google Maps
Site:
www.flevomeerbibliotheek.nl