- Dit evenement is voorbij.
Een bord vol keuzes …
21 mei 2017 14:30 - 16:30
Gratis“Weet wat je eet”
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Denk je dat je een goed stukje vlees op je bord hebt. Er stonden immers mooie keurmerken op de verpakking. Blijkt het uit een slachthuis te komen waar buitengewoon dieronvriendelijk gehandeld wordt. En andersom: bij de wedstrijd wie de beste gehaktbal van Nederland maakt (ja, ook die bestaat!), behaalde zonder dat de proevers zich dat realiseerden, de “gehacktbal” van de Vegetarische Slager een mooie derde prijs. Het zijn twee voorbeelden uit de wereld van het vlees. Maar hetzelfde geldt voor al dat andere lekkers waar we dagelijks onze borden, kopjes en glazen mee vullen. Is “vers en lokaal” het devies, of kunnen we, zoals Rosanne Hertzberger schrijft, zweren bij e-nummers en kant-en-klaar maaltijden? Hoe weet je als consument dat je de goede keuze maakt?
Over de (bijna) hele voedselketen
Producenten, verkopers en consumenten spelen allemaal een eigen, grote rol. Producenten zijn zich steeds sterker bewust dat we gebaat zijn bij minder vergif, het tegen gaan van uitputting van de bodem, diervriendelijk handelen en minder vervoer. Verkopers, niet alleen speciaalzaken, of natuurvoedingswinkels, zien steeds meer de waarde in van goede informatie over waar producten vandaan komen, minder milieuschadelijke verpakkingen en goede prijs-kwaliteit – verhoudingen. De consument ervaart de nadelen van slecht voedsel aan den lijve, is in de digitale wereld steeds beter in staat om uit te zoeken hoe het zit, maar kent ook de beperkingen van de “dikte” van de portemonnee. Hoe maak je dan je keuzes, en zie je door de keurmerkbomen het goede-voedings-bos nog?
De consument centraal
Op deze zondagmiddag gaat het vooral om de consumenten. Die gaan in gesprek met producenten en verkopers vanuit verschillende invalshoeken, te weten:
- Arjan Dekking, actie-onderzoeker plattelandsinnovatie (w.o. Stadslandbouw);
- Hedwig Boerrigter, directeur van St. Veldleeuwerik, kennisplatform van en voor telers;
- Dennis van de Weerd, biologisch landbouwer aan de Bronsweg;
- Thieu Verdonschot, van Natuurvoedingswinkel Ekolander in het Lelycentre;
- Jos Visser, voorzitter van voedselbank de Koorenaar;
- Angela Scheepers, initiatiefnemer Groentje Cider;
- een van de reguliere supermarkteigenaren / franchisenemers.
In een ontspannen en gevarieerde setting gaan zij niet alleen met u in gesprek, maar worden ook tal van goede voorbeelden en praktische tips gegeven.
Het hele weekend van 20 en 21 mei staat het erf van El Placer in het teken van een Bord vol Keuzes. Er zijn stands, filmmateriaal, een voedselkalender en nog veel meer. Voor kinderen is er stoepkrijt en kleurtekeningen. Dit alles met een heel simpel doel: elkaar te helpen bij dat dagelijkse bord vol keuzes.
De Stadmakerij organiseert deze bijeenkomst tijdens de Groene Velden Dagen
samen met en op initiatief van: