Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fossielvrij

2 december 2015 20:00 - 22:00

Het vertrouwen dat de politiek een oplossing voor het klimaatprobleem zal verzorgen, daalt. Een snel groeiende groep actievoerders zoekt naar andere manieren om klimaatverandering aan te pakken. De belangrijkste target is de financiële wereld. Want daar, zo zeggen ze, zit minstens net zoveel macht als bij overheden.

Een groeiende groep verontruste burgers wachten niet meer alleen op de overheden om klimaatverandering aan te pakken. In de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Fossielvrij’ (29 nov., 21.05u, NPO 2) is te zien hoe een groep burgers invloed uitoefent door hun stem te laten horen via een nieuwe manier van actievoeren.

Zij zien een kans liggen in de financiële wereld. Samen met grote banken als HSBC, Citibank en toezichthouder The Bank of England doen deze burgers een oproep aan pensioenfondsen, universiteiten en andere fondsen op om hun investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen. Deze divestment-beweging heeft aanhangers in meer dan twintig landen en groeit snel. Na acties en gesprekken met de divestment-beweging gaat in Nederland pensioenfonds ABP nu ook aan de slag.

Wat is het nut van deze manier van actievoeren? Hoe gaat het precies in z’n werk? Wat kun je doen als burger omPostertjeFossielvrij invloed op de financiële wereld uit te oefenen? De Stadmakerij organiseert samen met DuurzaamInLelystad.nl op woensdag 2 december om 20.00u (inloop 19.45u) in de winkel van duurzaaminlelystad.nl op Stadhuisplein 51, het voormalige postkantoor, een VPRO Tegenlicht meet up waarin deze vragen aan bod komen. Voor deze avond hebben we twee sprekers uitgenodigd om te vertellen over de mogelijkheden om als Lelystedeling minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. De Groene Reus is een lokaal duurzaam energiebedrijf en groep actieve burgers die op vrijwillige basis werkt aan een energieneutraal Almere en aan een groenere provincie. Vandebron maakt het mogelijk voor om duurzame energie direct bij de producent te kopen (gevraagd).

 

Stadmakerij en DuurzaamInLelystad.nl organiseert op 9 december een meet up over de circulaire economie. Ook deze zal plaatsvinden in de winkel van DuurzaaminLelystad.nl. zie ook: www.duurzaaminlelystad.nl.

Voor meer informatie over de uitzending: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen.html

 

Gegevens

Datum:
2 december 2015
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

Winkel DuurzaamInLelystad
Stadhuisplein 51
Lelystad, 8232ZZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0320253505
Site:
http://www.duurzaaminlelystad.nl