Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gelukkig hebben we de foto’s nog …

29 september 2016 20:00 - 22:00

Gratis

dsc02938De Lelystadse locaties voor de noodopvang van vluchtelingen zijn, volgens het COA, op dit moment niet (meer) nodig. In hoog tempo zijn deze zomer vluchtelingen verplaatst naar andere plekken in het land. Een klein deel blijft in Lelystad. Daarmee komt er een (voorlopig?) eind aan een jaar waarin heel veel Lelystedelingen op een prachtige manier met vluchtelingen aan de gang gingen: samen koken, eten en sporten, met hart en ziel de kinderen les geven, ook de volwassenen wegwijs maken in de Nederlandse taal en gewoonten en tal van andere activiteiten. Hoog tijd om de verhalen er over met elkaar te delen.

_mg_3342-fotostudio-wierd
foto: fotostudio Wierd

Het begon allemaal bij een VPRO Tegenlicht meet-up die we als Stadmakerij op 21 oktober 2015 organiseerden met als thema “Gimme Shelter”. Het bleek het startsein te worden voor een prachtig en omvangrijk burgerinitiatief. Niet iedereen wist meteen raad met zo’n krachtige groep inwoners die gewoon met elkaar en vooral met de vluchtelingen aan de gang gingen. Maar gaandeweg ontstond bij iedereen de overtuiging dat we in Lelystad op een mooie manier met elkaar bezig waren. En dat viel ook op in de rest van het land, waar vaak veel meer gedoe en discussie was.

De afgelopen weken hoorden we al veel verhalen uit die grote groep vrijwilligers. Over belevenissen, over contacten na het vertrek van vluchtelingen, over haast vanzelfsprekende vervolgstappen die met onze nieuwe inwoners gezet worden, over het ongeloof dat deze periode ten einde loopt, ondanks het feit dat nog zoveel mensen op zoek zijn naar een veilige plek, over ……

De Stadmakerij wil graag ruimte geven om die verhalen met elkaar te delen. Als vrijwilligers, als vluchtelingen (inmiddels al dan niet met een verblijfsvergunning), als oude en nieuwe pioniers; in ieder geval als inwoners van Lelystad die samen met elkaar optrekken. Daarom nodigen we iedereen die daarbij betrokken is of was uit om elkaar op donderdagavond 29 september om 20.00u in de FlevoMeer bibliotheek te ontmoeten. Behalve in elkaars verhalen zijn we natuurlijk ook geïnteresseerd in foto’s, filmpjes en andere tastbare resultaten van de ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

dsc04189
foto: Stadmakerij

Met “Gelukkig hebben we de foto’s nog …” willen we samen terug blikken, maar ook vooruit kijken. Het delen van verhalen is een belangrijk element in het samen leven in de stad. De inzet van velen van het afgelopen jaar stemt daarover optimistisch. Het zou mooi zijn als we dat vast kunnen houden.

Gegevens

Datum:
29 september 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Stadmakerij / Burgerinitiatief Lelystad
Telefoon:
0622546116

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt