Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het touwtje uit de brievenbus: Jan Terlouws wake-up call voor de aarde.

12 december 2016 20:00 - 22:00

Gratis

De ogen vriendelijk en direct gericht op de camera, een vastberaden en betrokken betoog van zeven minuten. Een van de grand old men van de Nederlandse politiek, Jan Terlouw, maakte woensdag op 30 november jl. indruk met zijn hartstochtelijk pleidooi voor herstel van onderling vertrouwen, onberispelijk en geloofwaardig politiek handelen, gekoppeld aan het belangrijkste inhoudelijke vraagstuk van deze tijd: het behoud van een leefbare aarde voor onze kinderen en kleinkinderen. 

Voor het herstel van vertrouwen gebruikte Terlouw onder anderen de metafoor van het touwtje uit de brievenbus. In een boekje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Lelystadse Bongerd schreef een van de bewoners, Jeltje Tigelaar, er een simpele, maar treffende haiku over:

kroost loopt in en uit
touwtje uit de brievenbus
iedereen is thuis

Het “touwtje” leidde tot veel reacties. Heel wat mensen, waaronder opvallend veel jongeren, waren geraakt door zijn optreden. Het eenvoudige beeld dat bijna iedereen herkent maakte de boodschap onmiskenbaar duidelijk. De duiding van de milieuproblematiek kreeg er een extra lading door.  Anderen hadden er juist moeite mee. Zij noemden het “goedkope nostalgie en een terug verlangen naar een tijd die voorbij is”.

postertouwtjeDe Stadmakerij wil het gesprek hierover graag verder voeren. Hoe komt het dat Jan Terlouw juist veel jongeren aanspreekt. Is het omdat ze opgegroeid zijn met zijn prachtige kinderboeken? Of is dit een vergelijkbaar effect als wat in de Verenigde Staten optrad bij Bernie Sanders? En hoe zit dat nu met dat “touwtje”. De een vindt het een prachtig beeld. De ander kan er niets mee.  De religieuze wereld, voor velen inmiddels onbekend terrein geworden, is vol van symbolen en metaforen. Ook de kunst bedient zich er, op een andere manier, voortdurend van. Kennen we die eigen kracht en betekenis van symbolen nog?

Aanleiding genoeg dus om bij elkaar te komen voor een gezamenlijke verkenning. De Stadmakerij verzamelt de reacties op het pleidooi van Terlouw. Wethouder Elly van Wageningen (oa verantwoordelijk voor Duurzaamheid) zal reflecteren op Terlouws verhaal. En de Stadmakerij nodigt mensen uit verschillende generaties en vanuit verschillende culturele achtergronden uit om aan het gesprek deel te nemen

Uitzending niet gezien? Via deze link is die te bekijken.

Gegevens

Datum:
12 december 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Sjaak Kruis

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps