Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lelystad Academie: Rewildering de Oostvaardersplassen?

6 februari 2017 20:00 - 22:00

Gratis

Heeft rewildering als beheersvorm van de Oostvaardersplassen zijn langste tijd gehad? Willen we liever een meer gereguleerd en begroeid Natuurpark als landschap? Of dient het gebied voor een beter evenwicht vergroot te worden en een verbinding te vormen met de Veluwe, zoals ooit bedoeld met het Oostvaarderswold? De Stadmakerij organiseert in het kader van de Lelystad Academie een avond over de lastige dilemma’s rond een van de meest aansprekende natuurgebieden van Nederland.

Instandhouding en herstel van de biodiversiteit zijn belangrijke doelstellingen bij het beheer van natuurreservaten. Deze nieuwe vorm van beheer roept echter regelmatig discussie op. Onlangs dienden de fracties van de SGP en VVD een initiatiefvoorstel in bij de Provinciale Staten. Zij vinden het gebied in zijn huidige staat onaantrekkelijk en een kommervolle omgeving voor de geïntroduceerde grote grazers. Ze bepleitten een beperking van het aantal grazers en meer toerisme in de Oostvaardersplassen. Maar is er dan nog wel sprake van een natuurgebied? Bij ‘rewilding’ zijn aantalsregulatie of bijvoeren eigenlijk geen opties. Bovendien worden op die manier weer andere processen in het gebied verstoord. Het praten in termen van geslaagd of mislukt is problematisch bij natuur.

Voor de Stadmakerij een goede reden om in het kader van de Lelystadacademie Frans Vera en Perry Cornelissen uit te nodigen. Twee prominente specialisten die hun (toekomst)visie geven op het beheer in het gebied. Een avond waarin we nu eens niet op een Twitter achtige manier praten in termen van de ontstane controverse of politieke agenda’s maar ons laten voorlichten over de achterliggende gedachten en de mechanismen die in een natuurgebied als de Oostvaardersplassen werkzaam zijn.


Frans Vera
was als ecoloog en voormalig medewerker van Staatsbosbeheer nauw bij betrokken bij de introductie van de grote grazers in de Oostvaardersplassen om zo doormiddel van begrazing de natuurlijke dynamiek in stand te houden.

Van Perry Cornelissen verscheen onlangs een proefschrift waarin hij de aannames van Vera toetst. Hij zal zijn bevindingen uiteenzetten en met u stilstaan bij de dilemma’s rond de geuite wens om tot een halfopen landschap te komen.

De avond wordt, zoals gebruikelijk, gehouden in de FlevoMeer bibliotheek van Lelystad, 20:00-22:00 uur. U bent welkom vanaf 19:40 uur. Omdat de bibliotheek die avond niet geopend is, sluiten we de voordeur om 20:15 uur.

Gezien de verwachtte opkomst vinden we het prettig als u uw aanwezigheid van tevoren te kennen geeft. Dat kan met een e-mail naar info@stadmakerij.nl of door uw komst aan te geven via de uitnodiging die we op onze Facebookpagina plaatsen.

Gegevens

Datum:
6 februari 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Roelof Rauws
E-mail:
info@stadmakerij.nl
Site:
www.stadmakerij.nl

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps