Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Onderwijs in China (en Lelystad)

18 april 2016 20:00 - 22:00

Gratis

Benjamin Veenstra en en Chudi Uzozie van SARVinSchool zijn het zout in de pap, de friskijkers en de dwarsdenkers die samen met hun collega’s, scholen en opleidingen helpen om het onderwijs uitdagender en aansprekender te maken voor leerlingen en studenten. Al ruim 50 opleidingen in het vo, mbo en hbo heeft SARVinschool een spiegel voorgehouden, advies gegeven en vervolgens zijn met behulp van leerlingen en leraren diverse programma’s uitgewerkt. Een belangrijk onderdeel in al hun projecten is het each-one-teach-one principe. Leerlingen leren van elkaar en ontwikkelen opdrachten, oefeningen en vragen in de vorm van workshops die ze aan elkaar geven. Een aloud Chinees gezegde luidt ‘Je hebt het pas geleerd als je het een ander kunt leren’. 

Sinds 2012 zijn Benjamin en Chudi vaak te vinden in Lelystad. ‘Een stad vol met ambitieuze studenten, nieuwsgierige leerlingen en (eigen)wijze docenten’ vinden ze zelf. Samen met het MBO College Lelystad maken ze zich hard voor al deze groepen. Met name de vraag ‘Hoe kunnen we het onderwijs uitdagender en aantrekkelijker maken voor studenten?’ is er één die ze vaak stellen… en ook beantwoorden. Op het MBO College Lelystad leiden ze een excellentietraject waarin studenten zichzelf maximaal kunnen ontplooien. Onderdeel hiervan zijn tal van ervaringsopdrachten, waaronder het geven van workshops aan middelbare scholieren om de overstap met het MBO te vergemakkelijken. Daar is vorig jaar een filmpje van gemaakt.

Illustratie_Onderwijs_in_China1Kenmerkend voor hun werkwijze is het slaan van een brug tussen jong en oud, de ervaren student helpt de onervaren leerling. Het liefst in de geest van dienstbaarheid. Of zoals de Chinezen het zeggen:

‘Je hebt het pas geleerd als je het een ander kunt leren.’

Dat brengt ons bij het thema van deze tweede avond van de Lelystad academie: ‘Onderwijs in China’.

Sinds een aantal jaren zijn de medewerkers van SARV gefascineerd door de enorme snelheid waarmee dit land zich ontwikkeld. In 2014 maakten ze de eerste plannen om in China voet aan de grond te krijgen. Met een voorwaarde; het Chinese principe opnieuw lanceren in de klas. Daar waar individualisme nu hoog scoort en een enorme druk op de leerlingen hoogtij viert. Ze geven dit vorm door een zomerschool te organiseren voor ±100 kinderen op het platteland in China. Vanavond hoort u hoe ver ze hiermee zijn en wat er tot nu al op hun pad is gekomen in China. En in Lelystad…

Zie voor meer informatie: www.sarvinchina.tumblr.com

 

Gegevens

Datum:
18 april 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Roelof Rauws
E-mail:
info@stadmakerij.nl
Site:
www.stadmakerij.nl

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt