Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Twintig jaar of twee weken in Lelystad: volop in beweging.

21 april 2016 20:00 - 22:00

Gratis

Ze komen uit dezelfde “regio”, het Midden Oosten. Ze zijn in Lelystad beland vanwege oorlogsgevaar. Ze delen een belangrijke eigenschap: wees actief. De een doorliep de asielprocedure tamelijk vlot. De ander moet er nog aan beginnen. In onze komende bijeenkomst van “nieuwe pioniers verhalen” verbinden we “nieuwkomers” met twintig jaar actieve ervaring in Lelystad met nieuwkomers die hier nog maar net zijn, en nu in de noodopvang gehuisvest zijn:

  • Ali Al Hasai komt uit Irak. Hij vluchtte via Koeweit en Saoedi Arabië. Sinds zijn komst Nederland, tijdens de vorige golfoorlog in 1995, pakte van alles en nog wat aan. Zowel professioneel als vrijwillig. Hij heeft zo een schat aan ervaring opgedaan. Zijn zoon Karrar is inmiddels een succesvol ondernemer. Hij heeft, geheel in lijn met de Nederlandse koopmansgeest de app “koopjedeal” ontwikkeld. Over integratie gesproken ….
  • Mohannad Ibrahim Mahmoud ElJechi en zijn vrouw Layla zijn inmiddels goede bekenden van trouwe Volkskrantlezers. Sinds hun aankomst in Nederland (aanvankelijk Heumensoord) worden zij door die krant gevolgd. Een serie artikelen verscheen sindsdien over deze Palestijnse duikinstructeur uit Libanon, zijn vrouw en twee kinderen. Stil zitten is een begrip wat dit gezin niet kent.

Op 21 april a.s. om 20.00u gaan bezoekers van de Stadmakerij in de FlevoMeer bibliotheek in gesprek met hen en met elkaar. Daarnaast toont de Stadmakerij de eerste Lelystadse foto’s van een van de bewoners van de noodopvang. Lelystad, gezien door nieuwe ogen.

Posternp2104-page-001Waarom “nieuwe pioniers verhalen”?

De eerste bewoners van Lelystad, vanaf het ontstaan van de stad in 1967, kwamen van het “oude land” en bouwden in de polder aan een nieuwe samenleving. Daar was durf voor nodig, creativiteit en doorzettingsvermogen. Zij begonnen een nieuw leven. Zo bezien zijn er aardige parallellen tussen die eerste Lelystedelingen en de nieuwkomers van nu, mensen die huis en haard in hun “oude land” hebben moeten verlaten en vaak uit oorlogsgeweld naar ons land en onze stad vluchtten. Mensen met een eigen verhaal, dat zo veel meer is dan een vluchtverhaal.

De Stadmakerij nodigt in maandelijkse bijeenkomsten vluchtelingen, ex-vluchtelingen en andere nieuwe pioniers uit om hun verhaal aan ons, oude pioniers, te vertellen en te verbeelden. Zo tonen ze welke kracht en toegevoegde waarde zij kunnen hebben voor onze Lelystadse samenleving.

Op 21 maart j.l. was de eerste bijeenkomst in deze serie. De Armeens Nederlandse medicus, schrijver en debater Gor Khatchikyan en de Almeerse troubadour Chris Verlaan waren toen onze gast. Zie hier een impressie van die bijeenkomst.Logo_RGB

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Groene Sluis fonds.

Gegevens

Datum:
21 april 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Silvia Anthonj, Ilse Cardoen
E-mail:
info@stadmakerij.nl
Site:
www.stadmakerij.nl

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt