Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegelicht meet-up Lelystad: slapend rijk

14 december 2016 20:00 - 22:00

Gratis

 

Extra geld verdienen door je woning te delen. Het kan en dat maakt Airbnb graag duidelijk met billboardcampagnes en wervende telefoontjes onder het motto: ‘deel je huis, maak nieuwe vrienden en word slapend rijk.’ Op zo’n 20 adressen stappen bewoners van Lelystad in de deeleconomie van Airbnb en bieden hun (slaap)kamers aan. Het levert geld op voor een wasmachine en vergroot de vriendenkring. Wat zijn hun ervaringen? Hoe gaan zij in Lelystad om met de regels en beperkingen?

En hoe hebben ze gekeken naar de uitzending van VPRO Tegenlicht over dit onderwerp, waarin ook de schaduwkanten van deze ontwikkeling aan de orde kwamen: Welke invloed heeft deeleconomie-gigant Airbnb bij voorbeeld op de sociale structuur van een stad? Mensen die dat kunnen betalen kopen een appartement, huren een schoonmaker in, verhuren het hele jaar door aan toeristen en wordt slapend rijk. Wat zijn de gevolgen voor een stad? De uitzending toonde een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

Uiteindelijk gaat het om de vraag van wie de stad eigenlijk is. En hoe wij, met elkaar, willen dat die er in de toekomst uit zal zien. Want hoe verandert die als veel van haar bewoners er maar eventjes zijn?

Daarover gaat de volgende VPRO Tegenlicht meet-up, die de Stadmakerij organiseert op 14 december a.s. om 20.00u in de FlevoMeer Bibliotheek.

De uitzending is hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
14 december 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt