Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Almere: Democratie, een werkwoord

22 november 2016 20:00 - 22:00

Gratis

PostertjeDemocratieAlmere-page-001

Het lijken wel twee werelden: die van de politiek en het bestuur enerzijds. Die van gewone burgers anderzijds. Soms lijkt het of ze weinig (meer) met elkaar te maken hebben. En dan “opeens” blijkt Donald Trump president te kunnen worden van de Verenigde Staten. Ook in de Almeerse politiek en samenleving wordt nagedacht over hoe hier mee om te gaan. Op 22 november a.s. organiseert de Stadmakerij hierover in de Almeerse Nieuwe Bibliotheek een VPRO Tegenlicht meet-up.

Politieke besluiten over bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs hebben voor heel veel mensen grote invloed. Tegelijkertijd zoeken burgers steeds meer hun eigen weg om initiatieven te realiseren. Zonder zich te laten bepalen door de overheid. Wat betekent dat? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat die twee werelden dichter bij elkaar komen? Welke nieuwe vormen kunnen we daarbij gebruiken? Gasten vanuit de politiek en vanuit aansprekende Almeerse burgerinitiatieven gaan daarover met de bezoekers in gesprek. Zij laten zich daarbij inspireren door bijzondere voorbeelden van elders. Hoe werkt het bijvoorbeeld als een actiegroep politieke partij wordt en de burgemeester mag leveren (aflevering “Na de revolutie” ). En recent was Palermo’s eigenzinniger burgemeester Orlando te zien de aflevering “Italiaanse lente”. Zijn Rotterdamse collega Aboutaleb reageerde vanuit de Nederlandse context.

Met dit thema wordt aangesloten bij de “Nederland Leest” – campagne, die de hele maand november duurt. Bezoekers van de bibliotheek kunnen een van de drie titels die  zijn geselecteerd gratis meenemen. Tijdens de meet-up wordt de betekenis van de recente ontwikkelingen besproken en wordt geprobeerd te benoemen wat burgers van hun omgeving (buurt, gemeente, woningcorporatie, zorginstelling, bedrijven etc.) nodig hebben. Daarbij gaat het ook om vragen als: Waarop zouden zij invloed willen hebben? En hoe ver gaat dat? Willen ze ook zeggenschap? En hoe verhoudt dat zich tot de formele (democratische) verhoudingen?

Uitzendingen hierover (en meer) zijn te bekijken via http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen.html

Gegevens

Datum:
22 november 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

Nieuwe Bibliotheek Almere
Stadhuisplein 101
Almere, 1315 XC
+ Google Maps
Site:
www.denieuwebibliotheek.nl