Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Almere: Future Fashion

23 januari 2019 20:00 - 22:00

Gratis

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier? En hoe kun je daar als gewone Almeerder een bijdrage aan leveren?

Over de uitzending:

Tegenlicht toont vijf future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hi-tech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert de mogelijkheid van kleding, die iedere ochtend opnieuw gemaakt wordt door een 3D-printer. Of dragen we straks allemaal dat ene ultieme kledingstuk, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden?

De uitzending is via deze link te bekijken.

Over de meet-up:

We hebben mensen uitgenodigd die zich beroepsmatig met mode en accessoires bezig houden als ontwerper, verkoper of maker om ons gesprek met hun deskundigheid te voeden.

  • Zo is Mia Stik van atelier Mija  uit Almere-haven specialist op het gebied van duurzaamheid en hergebruik.
  • De Ditha Bonita concept store richt zich op verkoop van m.n. duurzame kleding.
  • Kasper Jongejan is een mode-ontwerper die zijn inspiratie met name ontleend aan sociaal maatschappelijke thema’s en duurzaamheid.

In natuurlijk is ook de inbreng van andere bij dit onderwerp betrokken Almeerders van harte welkom.

Gegevens

Datum:
23 januari 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Anja Muller, Marina de Groot, Sjaak Kruis
E-mail:
info@stadmakerij.nl
Site:
www.stadmakerij.nl

Locatie

Nieuwe Bibliotheek Almere
Stadhuisplein 101
Almere, 1315 XC
+ Google Maps
Site:
www.denieuwebibliotheek.nl