Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Almere: Houtbouwers

15 januari 2020 19:45 - 21:30

Gratis

Almere heeft een enorme bouwopgave. En er is een zekere traditie van vernieuwing en innovatie. Is de Almeerse bouw- en ontwikkelingswereld klaar voor een houten revolutie?

Over de uitzending:

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing? Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Tevens kan met CLT ‘prefab’ veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden, kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton’. Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn?

Over de Almeerse meet-up:

Kern van de avond vormt het gesprek tussen de aanwezigen over de vraag of en zo ja wat Almere met houtbouw “nieuwe stijl” zou kunnen. Biedt het nieuwe kansen? Past het in duurzaamheidsbeleid? Waar liggen mogelijkheden, grenzen? Etc. Dat gesprek wordt “aangejaagd” door mensen met een zekere betrokkenheid bij dit onderwerp, vanuit verschillende invalshoeken. Dat zijn:

  • Een gemeentelijke vertegenwoordiger (waarschijnlijk een wethouder).
  • Vincent Muller, architect en een van de grondleggers van Wikihouse, een in Almere Poort inmiddels gerealiseerd houtbouwconcept.
  • Dan Bruggink (ORGA architect), ontwerper van verschillende houtbouwprojecten in Almere.
  • Wessel van Beerendonk (Studio RAP), als ontwerper betrokken bij een Floriade – project.
  • Kevin Nannes, projectontwikkelaar bij Hillen-Roosen, ook actief in Almere die m.n. over hun Amsterdamse houtbouwervaringen vertelt.
  • Jan van Barneveld, directeur ontwikkeling en renovatie bij woningcorporatie “De Alliantie”, die bezig zijn met een Almeers (hoogbouw) initiatief in hout.
  • Maurijn Odé (ROC Flevoland) en Hasib Moukaddim (Windesheim) over cross-overs tussen bouw, ICT en installatietechniek en de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven.

De uitzending is hier te bekijken.

Aanmelden graag via deze link.

Gegevens

Datum:
15 januari 2020
Tijd:
19:45 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Marina de Groot
E-mail:
info@Stadmakerij.nl
Site:
www.Stadmakerij.nl

Locatie

Nieuwe Bibliotheek Almere
Stadhuisplein 101
Almere, 1315 XC
+ Google Maps
Site:
www.denieuwebibliotheek.nl