Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up: De vakbond van morgen

13 april 2016 20:00 - 22:00

Gratis

Helaas blijkt, in tegenstelling tot eerdere berichten, dat Maurice Limmen verhinderd is. We doen ons best om in overleg met hem een adequate vervanger te vinden.

Het wordt een heel bijzondere VPRO Tegenlicht meet-up, woensdag 13 april. Niemand minder dan Maurice Limmen komt. Hij is sinds 1 januari 2016 de landelijke voorzitter van de CNV vakcentrale. En ook vanuit de FNV heeft de Stadmakerij een boeiende gast weten te vinden. Reinier Engelen is campagneleider van FNV Young & United. Twee vakbondswerelden dus, die de dialoog met elkaar aan gaan.

Onder de titel “De vakbond van morgen” buigen zij zich met de aanwezigen over vragen als: Wat is de toekomst van vakbonden? Hoe zit dat met die grote groep ZZP-ers? Vraagt de participatiesamenleving niet veel meer zelforganisatie?

De sociale zekerheid staat onder druk. Vast werk wordt flexibeler. Automatisering verdringt menselijk werk. Daarnaast is er een snel groeiende groep ZZP’ers op de arbeidsmarkt. Een groep werkenden die vaak niet genoeg verdient om verzekeringen af te sluiten. Ondanks al deze ontwikkelingen verliezen vakbonden leden. Bescherming van lonen en arbeidsrechten zijn cruciaal voor economische groei en het tegengaan van toenemende ongelijkheid. Vakbonden speelden een cruciale rol bij de opbouw van onze sociale zekerheid. Maar wat is nu nog hun rol? Vertegenwoordigen zij nieuwe generatie werkenden nog of zijn er nieuwe vormen van collectiviteit nodig? Of is het hoog tijd voor een ander soort vakbeweging, in een nieuwe toonzetting? In de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Vakbond van morgen’ is het protest te zien tegen te lage lonen van de FNV Young & United tegen Ahold en Nia Hughes tegen een arthouse-bioscoop. Hughes wist binnen een paar maanden bijna alle personeelsleden lid te maken van een vakbond. Om relevant te blijven moeten vakbonden volgens schrijver Paul Mason meebouwen aan het ‘postkapitalisme’: een economie die is gebaseerd op coöperaties, zelfmanagement, lokale valuta, een werkelijke deeleconomie en een basisinkomen.

De Stadmakerij wil graag weten wat u denkt. Kom dus naar de VPRO tegenlicht meet up op woensdag 13 april om 20.00u (inloop 19.45u) in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, De Promesse 4 in Lelystad. Dick Waterhout is moderator tijdens deze bijeenkomst.

Heeft u de uitzending gemist? U kunt deze terug zien op: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/vakbond-van-morgen.html. U kunt meer over het programma van de Stadmakerij vinden op http://www.stadmakerij.nl/events/ Zie ook Facebook: Link FB

Gegevens

Datum:
13 april 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt