Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Dronten: “Ons Gemeengoed”

24 mei 2018 19:30 - 21:30

Gratis

Over de mogelijkheden en grenzen van burgerinitiatieven 

Waar ligt de kracht van burgerinitiatieven en waar liggen de grenzen er van? Welke rol moeten gemeente en maatschappelijke instellingen spelen?

Dat zijn vragen die aan de orde komen tijdens de volgende VPRO Tegenlicht meet-up die de Stadmakerij organiseert, dit keer in Dronten op de kenniswerkplaats van de FlevoMeer Bibliotheek. Verschillende initiatieven uit Dronten zijn uitgenodigd om hun ervaringen te delen en ook de gemeente Dronten doet een (beleidsmatige) duit in het zakje. Zij gaan in gesprek met de andere aanwezigen. Deze meet-up is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij burgerinitiatieven of daar vanuit gemeente of maatschappelijke instellingen mee te maken heeft.

Met medewerking van:

  • Jan de Graaf (Burgers in de knel)
  • Suzanne Stoop (De speelgoedbank)
  • Jeroen Verburg (gemeente Dronten).

Over de uitzending:

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. Kom te weten hoe burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.

Sinds 2005 heeft het aantal burgercollectieven in Nederland, ook wel samengevat onder de term commons, een enorme vlucht genomen. In een burgercollectief nemen burgers zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen of windenergie-coöperaties zijn daar goede voorbeelden van.

Uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang. Op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Gegevens

Datum:
24 mei 2018
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Anja Muller

Locatie

FlevoMeer Bibliotheek Dronten
De Rede 80
Dronten, 8251 EX
+ Google Maps
Site:
www.flevomeerbibliotheek.nl