Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: Boer zoekt voedselflat

21 juni 2017 20:00 - 22:00

Gratis

Over de uitzending van 23 april j.l:

Voedselflats en stadslandbouw als alternatief voor ons inefficiënte voedselsysteem.

Ons voedselsysteem is inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Drie voorbeelden staan centraal in de uitzending:

  1. vertical farm
    Het Amerikaanse bedrijf Aerofarms is op dit moment de grootste vertical farm ter wereld. In een voormalige staalfabriek, van buiten rauw industrieel en van binnen hightech, produceert het bedrijf sla en groente voor zo’n 25.000 mensen in de buurt. Aerofarms is op meerdere locaties wereldwijd dit soort vertical farms op aan het zetten. Altijd in de stad op maximaal 1,5 kilometer verwijderd van een grote supermarkt of distributiecentrum.
  2. stadslandbouw
    Maar Aerofarm is niet de enige. In steden waar het moeilijk is om voldoende vers voedsel aan te leveren ruiken lokale ondernemers hun kansen en starten stadslandbouw initiatieven. Soms kleinschalig als sociaal project, soms grootschalig en uit noodzaak geboren zoals in Zweden en Singapore. In Nederland is deze noodzaak kleiner. In het Westland wordt al op zeer intensieve wijze geteeld. Op een relatief klein stuk land worden tomaten, paprika’s en komkommers voor de hele wereld geproduceerd.
  3. nederlandse expertise en ervaring
    Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. De combinatie van de onderzoekskracht van Wageningen Universiteit, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

Over de invulling van de Lelystadse meet-up:

Een belangrijke gast bij onze Lelystadse Tegenlicht- meet-up is Ernest van den Boezem . Hij is als lector Vitale Landbouw verbonden aan de Aeres (landbouw-) hogeschool in Dronten en Almere. Als geen ander is hij ingevoerd in de materie die in deze uitzending aan de orde is. Daarnaast hebben we verschillende bedrijven en instellingen uitgenodigd hun bijdrage te leveren aan het gesprek.

 

De uitzending is hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
21 juni 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps