Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: groene vliegtuigpioniers

13 december 2017 20:00 - 22:00

Gratis

Er is nog discussie over de indeling van het luchtruim. Maar ondertussen wordt er, op basis van de eerder genomen besluiten, volop gebouwd aan het nieuwe Lelystad Airport. Luchtverkeer is een grote bron van vervuiling. En toch is er vooraf veel over gesproken dat duurzaamheid een belangrijke rol zou moeten spelen bij de ontwikkeling van de luchthaven. De VPRO Tegenlicht – uitzending van 3 december j.l. is een mooie aanleiding om met elkaar van gedachten te wisselen over de vraag hoe duurzaam  Lelystad Airport nu eigenlijk wordt. Wat kan er nu al? Wat is het langere termijn perspectief? Vanuit de directie van Lelystad zal Erik Lagerweij, projectdirecteur realisatie vakantieluchthaven, daar meer over vertellen. Daarnaast is freelance luchtvaartjournalist (en in Lelystad beter bekend van Omroep Flevoland) Richard Schuurman er om ons verder te gidsen bij de vraag of ook de wereld van de luchtvaart in dit opzicht zal veranderen. 

Over de uitzending:

We vliegen er op los. Even snel een paar dagen naar de zon. Een vergadering in Londen. Het vliegtuig is lekker snel en wordt almaar goedkoper, met het dalen van de prijzen is het aantal passagiersvluchten explosief gestegen. Vliegen dreigt daarmee de allergrootste bron van vervuiling te worden. Na jaren vertraging begint de elektrische auto er nu eindelijk te komen, maar waar is de groene revolutie in de lucht?

In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internationaal luchtverkeer niet eens opgenomen. Ondertussen gaan overheden door met het subsidiëren van luchtvaartmaatschappijen door al een halve eeuw tickets vrij te houden van btw en geen accijns te heffen op kerosine. Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief?

Hoogste tijd om op zoek te gaan naar de groene vliegtuigpioniers. Zij werken nu nog in de luwte aan een technologische revolutie van hybride en elektrisch aangedreven vliegtuigen. Decennialang heeft er bij de grote jongens Boeing en Airbus op het gebied van verduurzaming opvallend weinig fundamentele innovatie plaatsgevonden. Maar net als in de dagen van de Gebroeders Wright experimenteren gedreven pioniers met kleine vliegtuigjes die nu al hun eerste vluchten maken. Alleen nu aangedreven door hybride en elektrische motoren, met als doel de komende jaren aandrijving, accu’s en vleugelontwerp sterk genoeg te maken voor het vervoer van een steeds groter aantal passagiers. Hun toekomstdroom is dat we ons nog veel meer en veel gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen, maar dan schoon, stil en duurzaam.

De uitzending is hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
13 december 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Anja Muller

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps