Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: Het tijdperk van de mens

22 maart 2017 20:00 - 22:00

Gratis

De afgelopen eeuw is de invloed van de mens op de aarde en de atmosfeer dermate groot geworden dat deze als onomkeerbaar wordt beschouwd. Een nieuw geologisch tijdvak lijkt te zijn aangebroken: het antropoceen. De grote vraag is of de mens door technologisch ingrijpen onze toekomst leefbaar kan houden / maken. Een ver van m’n bed show? Of betekent dit ook iets voor ons eigen handelen in Lelystad?

Direct na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart drong werkgeversorganisatie VNO/NCW aan op een kabinet dat stevig werk maakt van de klimaatproblematiek. De partijen die zich sterk richten op duurzaamheid waren opvallende winnaars bij de verkiezingen. Toeval? Of krijgt dit onderwerp nu echt het brede draagvlak dat nodig is voor verandering?

DuurzaaminLelystad.nl, ondersteund door Natuur- en Milieufederatie Flevoland, en de Stadmakerij organiseren op woensdag 22 maart a.s. een VPRO Tegenlicht meet-up over dit onderwerp. Het gesprek daarover wordt aangevoerd door vertegenwoordigers van lokale initiatieven die met dit vraagstuk te maken hebben, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks bezig zijn met de circulaire economie.

De bijeenkomst wordt gehouden in de winkel van DuurzaaminLelystad.nl aan het Stadhuisplein en begint om 20.00u.

 

Over de uitzending zelf:

Een oceaan die net zoveel plastic als vis bevat, een atmosfeer volgepompt met CO2 en het massaal uitsterven van dieren. De vernietigende invloed van de mens zal minstens zo desastreus zijn als de asteroïde-inslag die ooit de dinosauriërs van de planeet deed verdwijnen. Reden voor de Nederlandse wetenschapper Paul Crutzen om een nieuw geologisch tijdvak te introduceren: het antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens.
De Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt (1769-1859) was een van de eersten die doorzag hoe alles in een ecosysteem met elkaar verbonden is. Von Humboldt introduceerde het idee van de aarde als levend organisme in het Westers denken, wat uiteindelijk de basis werd voor de latere milieubeweging. Ook geologen van nu zien de gevolgen van de menselijke impact in steeds hoger tempo toeslaan: klimaatopwarming, plasticsoep, nucleaire fall-out, een verstoorde waterhuishouding door erosie en teerzanden, hogere CO2-concentraties en afnemende biodiversiteit.

De uitzending was op 29 januari rond 21.00u op NPO 2 en is ook via deze link te bekijken. 

 

We organiseren deze meet-up (weer) samen met: 

Gegevens

Datum:
22 maart 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisatoren

Rianne Pattipeilohij
Sjaak Kruis

Locatie

Winkel DuurzaamInLelystad
Stadhuisplein 51
Lelystad, 8232ZZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0320253505
Site:
http://www.duurzaaminlelystad.nl