Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: Hoe duur is natuur?

23 november 2017 20:30 - 22:00

Gratis

Het wordt een boeiende ontmoeting, die tussen Frans Vera en Roel Posthoorn. De een wordt beschouwd als de geestelijk vader van de Oostvaardersplassen, de ander is vanaf het begin projectdirecteur van de Markerwadden. De Stadmakerij brengt hen bij elkaar in een VPRO- Tegenlicht meet-up die op donderdag 23 november wordt gehouden in de winkel van Duurzaam@Lelystad aan het Stadhuisplein, aansluitend aan het daar dan al door Natuurmonumenten georganiseerde Markerwadden café.

Beiden figureren in de VPRO Tegenlicht uitzending “Hoe duur is natuur?” van zondag 19 november. Daarin wordt stil gestaan bij de toekomst van het natuurbehoud en – beheer. Hoe kennen we waarde toe aan natuur? En is niet de grote uitdaging hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur? Markerwadden en Oostvaardersplassen kennen ieder een eigen ontstaansgeschiedenis. Ze maken straks beiden deel uit van het nationaal park Nieuw Land. Hoe verhouden zij zich daarin tot elkaar? En wat kunnen zij van elkaar leren?

Voor vaste kijkers naar Tegenlicht, maar zeker ook voor alle liefhebbers van onze nieuwe natuur een must, deze meet-up die wordt gehouden op donderdag 23 november a.s om 20.30u in de winkel van Duurzaam in Lelystad aan het Stadhuisplein.

 

Over de uitzending (zondag 19 november):

Alles van waarde is weerloos. Dat geldt zeker voor de natuur, waar we steeds meer van kwijtraken. Voor ons mondiaal natuurbehoud is jaarlijks 300 miljard dollar nodig, maar wereldwijd wordt per jaar slechts 51 miljard dollar opgehaald. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken: om natuur te behouden wil men er letterlijk waarde aan toekennen.

Tegenlicht - Hoe duur is natuur 01 - ©VPRO

Onze aarde heeft dringend een toekomstbestendig scenario voor natuurbehoud en –beheer nodig. Het tijdperk van ‘cheap nature’ is voorbij. Onze kapitalistische exploitatie heeft de natuur gekoloniseerd en uitgeput. De wereldwijde ecologische crisis zou niet anders benaderd moeten worden dan een economische crisis. In de Verenigde Staten heeft de nationale tegenvoeter van onze Vereniging Natuurmonumenten de samenwerking met banken en financiële instellingen opgezocht. Die gaan nu het jaarlijkse ‘financieringstekort’ van de natuur wegwerken. Gaat dat ten koste van iets, en wat is het rendement?

Wat is nog ‘natuur’ in het antropoceen, dit tijdperk met de mens als allesbepalende factor? In Nederland zijn mens en natuur misschien nog wel méér dan elders onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens is de invloed van de mens niét zichtbaar. Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw. Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

Met: Matthijs Schouten (natuurfilosoof), Lars Hein (milieusysteem-analist), Roel Posthoorn (ingenieur), Frans Vera (stichter natuurpark Oostvaardersplassen), Jason Moore (eco-socioloog en schrijver van ‘The Capitalocene’) en Mark Tercek (voorheen Goldman Sachs, nu directeur van The Nature Conservancy).

De uitzending is hier te bekijken.

 

 

Gegevens

Datum:
23 november 2017
Tijd:
20:30 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Sjaak Kruis

Locatie

Winkel DuurzaamInLelystad
Stadhuisplein 51
Lelystad, 8232ZZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0320253505
Site:
http://www.duurzaaminlelystad.nl