Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: ons dagelijks brood

18 oktober 2017 20:00 - 22:00

Gratis

Meer dan een miljoen Nederlanders werkt tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht – uitzending “Ons Dagelijks Brood” gaan met de belangstellenden in gesprek over nut en noodzaak van een Broodfonds. Is het voor ZZP’s een gegeven omdat een andere verzekering te duur en te omslachtig is? Is zorg voor elkaar een uitvloeisel van het huidig tijdsgewricht of is het een iets van alle tijden. Solidariteit uit noodzaak of een verzekering die eigenlijk door de overheid moet worden geregeld? Ben je een hippie of een realist als je aan een broodfonds meedoet en wat doe je als deelnemers de kluit belazeren.

Een interessante avond met dialoog en fragmenten van de uitzending waarbij oa Kees Bakker, secretaris van het Broodfonds Weerwater en omstreken, (met leden uit voornamelijk Almere en Lelystad) vertelt over zijn ervaringen.

Nog wat meer over de uitzending:

Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen, door heel Nederland verspreid. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen.

Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal. VPRO Tegenlicht kijkt bij drie verschillende broodfondsen hoe zij hier een eigen invulling aan geven. Neemt men potentieel misbruik voor lief of zijn de leden ervan overtuigd dat degene die je kent je niet zal bedriegen?

De uitzending was op 3 september j.l. en is hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
18 oktober 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie: