Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad “Ons Gemeengoed”

19 april 2018 20:00 - 22:00

Gratis

over de mogelijkheden en grenzen van burgerinitiatieven

Waar ligt de kracht van burgerinitiatieven en waar liggen de grenzen er van?
Welke rol moeten gemeente en maatschappelijke instellingen spelen?

Dat zijn vragen die aan de orde komen tijdens de volgende VPRO Tegenlicht meet-up die de Stadmakerij organiseert, dit keer samen met gemeentelijk ideeënmakelaar Mira Vendrig. Verschillende initiatieven uit de Zuiderzeewijk zijn uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Zij gaan in gesprek met de andere aanwezigen. Deze meet-up is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij burgerinitiatieven of daar vanuit gemeente of maatschappelijke instellingen mee te maken heeft

En bovendien wordt tijdens de bijeenkomst het filmpje over het Netwerk Initaitiefnemers Zuiderzeewijk gelanceerd.

Over de uitzending:

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. Kom te weten hoe burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.

Sinds 2005 heeft het aantal burgercollectieven in Nederland, ook wel samengevat onder de term commons, een enorme vlucht genomen. In een burgercollectief nemen burgers zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen of windenergie-coöperaties zijn daar goede voorbeelden van. Uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang. Op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Gegevens

Datum:
19 april 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Sjaak Kruis

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps