Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: what makes you click

16 november 2016 20:00 - 22:00

Gratis

De faillissementen van warenhuizen en schoenenreuzen illustreert het: ons koopgedrag verschuift in hoog tempo naar internet. Welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze online winkelwagen zo vol mogelijk gooien of zo lang mogelijk op een website verblijven?

still-what-makes-you-click-02Op dit moment vindt het grootste psychologische experiment ooit plaats. En we nemen er allemaal aan deel. Elke dag worden een miljard mensen getest op internet. Via A/B testen en analyse van de data-sporen die we online achterlaten, wordt er in exponentieel tempo kennis vergaard over onze voorkeuren en gedragingen, maar vooral over hoe ons brein werkt. Wie gebruikt deze kennis? En waarvoor?

Het is een ontwikkeling die voor velen ongemerkt heeft plaatsgevonden. Er is een heel postertjewhatmakesyouclick-page-001nieuw vakgebied ontstaan van ‘user experience’ architecten en ‘online persuasion officers’.
Hoe gebruiken, manipuleren én misbruiken deze digitale datadealers onze gebruikerservaring? Niet alleen bij het doen van aankopen maar ook waar het onze vrije tijd en politieke voorkeuren betreft. Loopt het bedrijfsleven, dat miljoenen testen tegelijk uitvoert, hierin niet mijlenver vóór op de wetenschap en de overheid? Inmiddels pleiten de bouwers van deze digitale verleidingstechnieken, onder wie voormalige Google-medewerkers, zélf voor het instellen van een ethische code. Wat betekent het als uitvoerders van experimenten zélf gaan vragen om beperking van hun macht en mogelijkheden?

Natuurlijk vertalen we tijdens de meet-up ook deze in houd weer naar onze eigen situatie. Als aanjager voor het gesprek hebben we iemand die dagelijks met dit bijltje hakt, David Nagtzaam. Meer weten over hem? Zie: https://www.youtube.com/watch?v=B87sTs01E6E

 

De uitzending is hier te bekijken.

 

Gegevens

Datum:
16 november 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt