
- Dit evenement is voorbij.
VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: kwestie van vertrouwen
14 september 2017 20:00 - 22:00
Gratis
Donderdagavond 14 september opent de Stadmakerij haar derde seizoen met een VPRO Tegenlicht meet-up. De zondag uitgezonden aflevering “Kwestie van vertrouwen” gaat over fake news, gehackte berichten, beïnvloeding van verkiezingen etc. En vooral over de vraag: hoe herstellen we het vertrouwen tussen politiek, media en burgers?
De avond voor deze meet-up is Lelystad vertegenwoordigd bij een landelijke bijeenkomst over “het nieuwe stadmaken” in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Stadmakers en vertegenwoordigers van overheden uit verschillende plaatsen wisselen daar ervaringen uit en starten samenwerkingsprojecten om van elkaar te leren. Ook de Hogescholen van Amsterdam en Rotterdam zijn daarbij betrokken.
Aan de hand van fragmenten uit de uitzending en terugkoppeling van “het nieuwe stadsaken” nodigt de Stadmakerij vooral politici, actieve burgers, burgerinitiatieven en maatschappelijke instellingen uit om over de Lelystadse situatie te praten. Hoe is het hier gesteld met dat vertrouwen? Weten burgers, overheid en instellingen elkaar goed te vinden? Of denken we, ieder vanuit onze eigen bubble dat we het prima doen, terwijl de ander daar heel anders tegen aan kijkt? En wat kunnen we van andere steden leren?
Die vragen komen volop aan de orde in deze eerste VPRO Tegenlicht meet-up, die de Stadmakerij dit seizoen organiseert.
Door fake news, gehackte verkiezingen en leugens van wereldleiders heeft het vertrouwen in politici, media en bedrijven een dieptepunt bereikt. Is dat nog te herstellen?
In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse ‘Trust Barometer‘. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.