Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO – Tegenlicht meet-up: offline als luxe

15 juni 2016 20:00 - 22:00

Gratis

Is een dag zonder smartphone een dag niet geleefd?

Kunt u nog een dag zonder smartphone? Is uw tablet altijd binnen handbereik? Voelt u zich ongelukkig als dat niet het geval is, of is het juist een verademing? Beperkt internet ons sociale verkeer of bevordert het dat juist? Of is het typisch een generatiedingetje, zoals ooit de komst van de trein of de uitvinding van de telefoon? Dit soort vragen komen aan de orde in de VPRO Tegenlicht meet-up die de Stadmakerij op woensdag 15 juni om 20.00u in de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad houdt.

DSC04479klein
foto: Stadmakerij

Altijd en overal online.

We zijn tot in de slaapkamer verbonden met het internet. Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. Op de grond communiceren steeds meer apparaten met elkaar via het Internet-of-Things. We worden ‘glazen burgers’ in een doorzichtig huis, levenslang aan een draadloos infuus en via smartphones permanent te volgen. Maar naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog?

Of toch niet?

Voor wie af en toe wil ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen introduceerde de VPRO de internationale White Spots App. Dat klinkt tegenstrijdig: de smartphone gebruiken om offline plekken te ontdekken. In de uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht (van 8 mei j.l.) reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. Wat kunnen we van hen leren over leven in de digitale tijd?

PostertjeOfflineIn Italië is een dorp waar inwoners de digitale wereld vertaald hebben naar hun gewone dagelijkse activiteiten. Dan lijkt Tinder eigenlijk niets anders dan dat vrijende paartje op een romantisch bankje. En is WeTransfer dat handige wagentje waarop je veel bagage kunt vervoeren. Tijdens de Lelystadse meet-up wil de Stadmakerij het gesprek hierover niet alleen voeden met fragmenten uit de uitzending, maar ook met sprekende, soms misschien zelfs confronterende, foto’s. Zo wordt dit grote thema opeens voor iedereen herkenbaar gemaakt. Relativeert dit de ernst van de zaak of is het er juist een treffende illustratie van?

U kunt er op 15 juni over meepraten en uw eigen bevindingen er naast leggen. De bijeenkomst begint dan om 20.00u. Vanaf 19.45u is iedereen welkom in de FlevoMeer Bibliotheek aan de Promesse 4 in Lelystad.

De volledige uitzending en de verkorte versie daarvan zijn hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
15 juni 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt