Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: Rendement van geluk

21 september 2016 20:00 - 22:00

Gratis

Let op: verplaatst van 29 juni naar 21 september

Maatschappelijke betekenis als nieuwe winst

Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Die vraag staat centraal in de eerste VPRO Tegenlicht meet-up na de zomervakantie, op 21 september a.s. “Het is meer dan ooit een inspirerende en hartverwarmende uitzending, die als basis dient voor deze meet-up”, zegt Stadmaker Rianne Pattipeilohij daarover.

Onze samenleving is doordrenkt van rendementsdenken. Maar er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven. De Amerikaanse ondernemer en futurist Aaron Hurst kondigde met de term ‘purpose economy’ een nieuwe revolutie aan binnen het bedrijfsleven: niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming staat voorop. Uit research van Deloitte blijkt dat 66% van de jongeren hun keuze voor een werkgever voor een groot deel baseren op diens betekenisgeving. Hoe kan een bedrijf dat veroorzaken en wat is daarvan weer het rendement?

Twee voorbeelden

Grondlegger van dit ondernemingsprincipe is het in New York gevestigde bedrijf Greyston Bakery. Zij bakken brownies voor Ben & Jerry’s. Hun werknemers zijn voormalige dealers, daklozen en prostituees uit de verpauperde omgeving, die zo de kans krijgen een nieuw leven op te bouwen. Hun credo is: ‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’.

Bedrijfsadviseur Kees Klomp begeleidt betekenis gevende startups, zoals Mobile Factory die een methode ontwikkelt om puin te transformeren tot een soort legostenen, waarmee in rampgebieden snel tijdelijke woningen kunnen worden neergezet. Zien we met de betekenis-economie de eerste opbrengsten van het rendement van geluk?

PostertjeRendement-page-001En in Lelystad?

De Stadmakerij vroeg zich af of er in Lelystad ook van dit soort vernieuwend denkende en handelende ondernemers zijn en of de uitzending ondernemers die al bewust bezig zijn met andere vragen dan alleen rendement inspireert om daarin weer nieuwe stappen te zetten. En die zijn er. We nodigen hen van harte uit om mee te doen met het gesprek. Dat wordt “aangejaagd” door Frans-Willem Deliën (een organisatie-adviseur die op een originele manier naar veranderingsprocessen kijkt) en Meta Jacobs / Simone Veldt, resp. voorzitter en initiatiefnemer van de Lelystadse Uitdaging (waarmee verbindingen tussen bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven tot stand gebracht worden.

Stadsdichter Gerard Beense veroorlooft zich de nodige dichterlijke vrijheden rond dit thema.

Maar de Stadmakerij roept vooral ook alle ondernemers, start-ups en andere Lelystedelingen die geïnteresseerd zijn in deze verrassende ontwikkeling op om hun stem te laten horen bij deze bijzondere VPRO Tegenlicht meet-up. Zij zijn welkom op 29 juni om 20.00u (inloop vanaf 19.45u) in de FlevoMeer Bibliotheek.

Uitzending gemist?

De volledige uitzending en een korte versie daarvan zijn hier te bekijken.

Gegevens

Datum:
21 september 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Rianne Pattipeilohij

Locatie

FlevoMeer Bibliotheken – locatie Almere volgt