Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO Tegenlicht meet-up Lelystad: stilte voor de cra$h

10 oktober 2018 20:00 - 22:00

Gratis

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige? 

Wij kijken natuurlijk vooral naar de Lelystadse situatie. Hoe hebben “onze” banken, vastgoedondernemers en anderen gereageerd op de crisis en wat hebben zij er van geleerd? En wat betekent dat voor hun klanten? We hebben twee gasten die verdieping zullen geven aan ons gesprek daarover:

  • Eigenzinnig financieel expert Ab Flipseo.a. bekend van zijn radioprogramma bij Omroep Flevoland over financieel – economische zaken,
  • Sanne de Wilde, hebben we niet zo zeer gevraagd omdat hij fractievoorzitter in de gemeenteraad is voor D66, maar vooral omdat hij werkt als financieel analist bij CBS.

Nog iets meer informatie over de uitzending:

Soms is het van belang om achteruit te kijken om zo te kunnen voorspellen waar we mogelijk naar op weg zijn. Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN AMROING en SNS Reaal. Kosten rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond. Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

De uitzending is via deze link te bekijken.

Nadere informatie over de invulling van de meet-up volgt.

Gegevens

Datum:
10 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Anja Muller, Marina de Groot, Sjaak Kruis
E-mail:
info@stadmakerij.nl
Site:
www.stadmakerij.nl

Locatie

Flevomeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
Lelystad, 8232 VX Nederland
+ Google Maps