“De lof van de onaangepastheid” – Democratie, een werkwoord, ook op Urk

geplaatst in: Nieuws | 0

dsc05579“The night after the night before” ….. Nederland Leest op Urk. “Na 9/11 hebben we nu 11/9”, verwoorden sommigen de schok die de Amerikaanse presidentsverkiezingen teweeg bracht. Journalist Riekelt Pasterkamp was bij de Republikeinse conventie en deelde met ons zijn analyse waarom Trump toch kon winnen. Ver van ons bed? Nee, allesbehalve dat. We konden gisteren een prima verbinding maken tussen wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt en bijzondere burgerinitiatieven op Urk, zoals Bezorgd Urk en de Boodschappendienst. Een foto-impressie:

 

dsc05545
  Riekelt Pasterkamp toont de vertwijfeling bij veel Amerikaanse kiezers: Mickey Mouse for President?

dsc05549

 

dsc05560
De Urker boodschappendienst merkt dat ze niet altijd uit de voeten kunnen met de regels voor voedselbanken: regelmatig zijn er bijzondere situaties, die oom maatwerk vragen.
dsc05568
Bezorgd Urk gaat op uitgaanstijden de straat op en in gesprek met jongeren in de dorpskern. Het helpt zichtbaar de overlast te verminderen. Burgers die verantwoordelijkheid nemen, het voorbeeld geven ook als de overheid soms in verlegenheid verkeert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc05580
“De lof van de onaangepastheid”, dè term van de avond: soms moet je regels (op gepaste wijze) overtreden om iets op de agenda te zetten.

 

 

dsc05585
De stemming. De aanwezige Urkers zijn in grote meerderheid niet voor een “kiesexamen”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En klik hier voor een opname die de FlevoMeer bibliotheek maakte van (een groot deel van) Riekelt Pasterkamps boeiende verhaal.

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *