Het begint een traditie te worden: aan het begin van het jaar staan we in de Stadmakerij stil bij wat er komen gaat. Burgemeester Ina Adema blikte kort terug, benoemde de kansen vanuit de kracht van de stad: de (in haar ogen onderschatte) agrarische omgeving, nieuwe natuur, water en toerisme, Flevokust, Lelystad Airport. Maar ze benoemde ook de kwetsbare kanten. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen? Hebben we voldoende aandacht voor criminaliteit? En niet in het minst inspireerde zij de aanwezigen met een prachtige, bijna volledig zelf gemaakte, serie foto’s waarin de veelzijdigheid van Lelystad mooi tot uitdrukking kwam.
Wilma van Harten gaf haar eigenzinnige kijk op het (vooral lager) onderwijs. Minder toetsen, minder administratie, meer maatwerk per kind: pas, als de situatie er om vraagt, de les aan, aan de situatie van het kind. Ze had er aansprekende voorbeelden bij. En toonde ons hoe het onderwijs in het midden van de samenleving kan staan.
Wonen, vooral als je het financieel niet al te breed hebt, is in toenemende mate weer een onderwerp waar de aandacht naar uit moet gaan, vertelde Laurens Meerten, voorzitter van de huurdersvereniging van Centrada. Jongeren hebben het niet gemakkelijk op de woningmarkt. Maar ook de groep die buiten de sociale huursector valt, maar ook geen hypotheek kan krijgen valt te vaak buiten de boot. Wethouder Wonen Jop Fackeldey hoopt daar door te bouwen en kantoren (bv in het Lelycentre) om te bouwen iets aan te doen. Maar dat kost (helaas) tijd.
Stadsdichter Thomas Gerla gaf een veelzijdige dichterlijke blik op de stad, variërend van een bijdrage over de nachtburgemeester tot de in zijn ogen zeer passende verplaatsing van een kringloopwinkel (Het Goed) naar een locatie tegen het centrum aan.
Het is zo maar een greep uit het goede gesprek dat moderator Linda Graanoogst met de zestig aanwezigen voerde, op een ontspannen manier en met oog voor ieders inbreng. In haar weekblog gaf Ina Adema haar eigen, treffende beeld van de bijeenkomst:
’s Avonds mocht ik de aftrap doen bij de Stadmakerij en mijn kijk geven op hoe Lelystad ervoor staat. In het verslag in de Flevopost over de bijeenkomst wordt dit mooi en bondig samengevat: ‘Er zijn mooie ontwikkelingen, maar er is ook nog veel te doen.’ Met als rode draad, ook in de verhalen van de andere sprekers, onderwijsdeskundige Wilma van Harten en Laurens Meerten van huurdersvereniging Ons belang: we moeten het samen doen en de verbinding zoeken.
Boudewijn Ridder zorgde voor een gefilmde sfeerimpressie van deze avond. Die is hier te bekijken.
En gelukkig hebben we de foto’s nog:
Geef een antwoord