door: Jakob Stolk
In 2017 wilde de Stadmakerij jongeren zichtbaar maken, hun stem laten horen. Wie zijn onze jongeren, wat houdt hen bezig, waar zijn ze goed in en hoe denken ze over Lelystad?
Hiervoor bedachten we naar aanleiding van de City Marketingcampagne Lelystad Geeft lucht een mooi project. City Marketing heeft in die campagne namelijk het beeld van een zeilende jongere, met de tekst er onder: onze hangjongere. Natuurlijk is de campagne een knipoog en moeten we het niet al te serieus nemen, maar deze foto en tekst roept zeker ook vragen op. Zoals wie is onze echte jongere, hebben we overlast van jongeren, hoe kijkt een jongere tegen Lelystad aan. Dit triggerde Jakob Stolk, participatiepionier, jongerenwerker en lid van de programmaraad van de Stadmakerij, om jongeren te zoeken die de daadwerkelijke hangjongere in beeld wilden brengen. Met Jason Ferina – fotograaf – en Samuel Volonteri van Jong in Lelystad zijn ze aan de slag gegaan om een toffe reportage en foto’s in het stadshart te schieten over onze hangjongere en Jason is er nog verder op uit gegaan door de hele stad op zoek naar jongeren op hun eigen plekken.
Tijdens Lelystart toonden we het filmpje en gingen met jong en oud in gesprek over dit thema, daarbij mochten ze zelf ook nog op de polaroidfoto als hangjongere… Later verscheen Jasons expositie in de bibliotheek, allereerst was er een vernissage (opening van de expositie), met kennissen, vrienden, familie en schoolgenoten van Jason.
Later was er de bijeenkomst ‘Jong in Lelystad’. Een bijeenkomst waar veel jongeren die op de foto’s stonden op af kwamen, daarnaast waren JonginLelystad, Sportbedrijf, Lelystad Creates en politiek aanwezig en kwam Omroep Flevoland filmen. Met jongeren bespraken we wie die Lelystadse jongere nou is, kúnnen we die typeren? Jongeren in Lelystad lijken sceptisch te zijn en in aparte vriendengroepen hun eigen tijdsbesteding te bedenken, omdat er in Lelystad weinig tot niets is voor jongeren. Dit maakt ze vaak wat negatief en de verschillende groepen lijken elkaar weinig te gunnen. De afgelopen jaren was er nauwelijks aanbod, waardoor veel jongeren hun eigen wegen zochten. Welke ruimte krijgen ze in de stad? Jongeren lijken weinig vertrouwen te hebben in instanties en organisaties, er is hen te veel beloofd en niet waargemaakt, zeggen ze zelf. Daarnaast hebben thema’s als het uitgaansleven, etnisch profileren en de jongerenbroedplaats de revue gepasseerd.
Het is niet bij deze avond gebleven, er bleek die avond een groep te zijn die er wel wat voor voelde om mee te doen en denken over de jongerenbroedplaats. Zo wilde er een jongere meedoen in het ontwikkelen van het concept en een hele groep jongens zou graag een studio willen bouwen in die broedplaats. Wekelijks heeft Jakob Stolk contact met hen, ook een vervolgbijeenkomst bij de stadmakerij zit er met deze gasten wel weer in!
Een bijzonder project, dat nog lang niet afgelopen is.
De Stadmakerij dankt het Groene Sluis fonds
Voor haar financiële bijdrage
en het vertrouwen in dit project.
Geef een antwoord