Houtbouwers: een houten schaalsprong in Almere?

geplaatst in: Nieuws | 0

“We bouwden een jaar of tien geleden een gestapeld complex in houtbouw en dat is een behoorlijk zorgenkindje: problemen met geluid, technische kwaliteit, brandwerendheid en noem maar op.” Alliantie – directeur Jan van Barneveld koos een verrassende insteek voor deze avond, waarop “Houtbouwers” centraal stonden. Dat Almere een bouwstad is bleek alleen al uit de opkomst bij deze VPRO Tegenlicht meet-up in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. De zaal zat knap vol.

Het hele scala aan mogelijkheden passeerde re revue. Zelfbouwers die met behulp van het concept Wikihouse van architect Vincent Muller hun individuele in Almere droomhuis realiseren.  Volgens een van de toekomstige bewoners is hout zo’n prettig materiaal omdat je er relatief gemakkelijk zelf mee aan de gang kunt. Dat het ook duurzaam is, is dan mooi meegenomen.

Joris van Maastrigt, renovatiespecialist van Hemubo had een paar stukjes hout meegenomen om te laten zien hoe levend en nieuw oud hout na enige bewerking weer kan zijn.

Maurijn Odé (MBO college Lelystad) en onderwijsdirecteur Hasib Moukkadim (Windesheim, “de buren”) zien houtbouw als een mooie invulling van de circulaire economie en enthousiasmeren hun studenten volop om daar, via onderwijsprogramma’s en stages mee aan de gang te gaan.

Gemeente – ambtenaar Tineke Lupi werkt aan de “buitenboordmotor voor vernieuwingen in de woningmarkt”, het woningbouwatelier. Zij vindt dat de gemeente haar rol moet spelen als stimulator van houtbouwinitiatieven. Aan haar enthousiasme voor vernieuwing zal het niet liggen.

Kevin Nannes van Hillen en Roosen deelde hun ervaringen met hun houten Amsterdamse hoogbouwprojecten. Hij benadrukte dat de regelgeving, die geheel gebaseerd is op staal, steen en beton, belemmerend werkt om consequent in  hout te bouwen. Zo moesten zij kiezen voor betonnen vloeren in een verder geheel houten skelet.

Wessel van Beerendonk is architect en digitaal ontwerper. Zijn Eindhovense bureau is in staat om hele nieuwe vormen in hout te bedenken en die dan ook nog “schroefklaar” getekend te krijgen.

Er ontstond een levendig gesprek met “de zaal”.

De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven is (ook) hier van belang om tot vernieuwing en verbreding van de aandacht en mogelijkheden voor houtbouw te komen. Moukkadim en Odé gaan daar graag mee aan de gang. En in de zaal aanwezige vertegenwoordigers van de Utrechtse Hogeschool willen hun Amerikaanse ervaring hier graag inzetten.

Uiteraard kwam de door en door Hollandse vraag aan de orde: is houtbouw nu wel of niet duurder? Een ervaren houtskeletbouwondernemer bestreed dat, maar hoe duurzaam het is om je producten ergens ver weg op de wereld te laten maken en dan hierheen te vervoeren is een andere vraag. 

En natuurlijk kwam het typisch Almeerse begrip “schaalsprong” aan de orde. Ook voor houtbouw blijkt die wenselijk om tot duurzame vernieuwing van de wat conservatieve bouwsector te komen.

Het zorgenkindje van Jan van Barneveld bleek toch geen reden om houtbouw maar bij het oud vuil te zetten. “Van fouten uit het verleden moet je leren.”  Hij toonde zich buitengewoon geïnteresseerd in de ervaringen van anderen. Die wil hij inzetten voor de bijdrage van De Alliantie aan de Floriade. 

Er werden naderhand heel wat kaartjes uitgewisseld. We zullen de komende tijd zien hoever de “houten revolutie” in Almere reikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *