Levendige ontmoeting tussen vrijwilligers en nieuwe Lelystedelingen

geplaatst in: Nieuws | 0

Zo’n 150 inwoners van Lelystad ontmoeten elkaar in de FlevoMeer bibliotheek, op initiatief van het Burgerinitiatief, waarin veel particulieren, de kerken en de moskeeën samen werken. Het grootste deel van hen woont er nog maar net.

DSC04078“Eerst in Syrië van onveilige plaats naar onveilige plaats; 5 maanden geleden uit Homs vertrokken. In Ter Apel terecht gekomen. Naar Utrecht verhuisd, een fijne plek. En sinds een paar dagen aan het Zuiderwagenplein in Lelystad”, vertelt een van hen in goed Engels. Dochter van 15 vindt spannend op wat voor school ze nu terecht zal komen. De internationale schakelklas in Utrecht beviel goed. En ze heeft er veel geleerd in die paar maanden. Ze verstaat het Nederlands al goed. Spreken gaat nog wat moeilijker, maar ze is heel goed te begrijpen. “Kun je zo maar in de bibliotheek terecht?” vraagt een ander. Het gezicht begint te stralen bij het bevestigende antwoord. Een Eritrees meisje van 10 jaar, ook nog maar een paar maanden in Nederland, vraagt in vloeiend Nederlands of er ook mogelijkheden zijn te skaten. Dat kan ze goed. Skates heeft ze alleen nog niet.

Er worden weer heel wat mooie verbindingen gelegd. Veel bewoners uit de ”noodopvang” (wat een raar woord eigenlijk) in het voormalige politiebureau aan het Zuiderwagenplein waren gezamenlijk, met een paar enthousiaste vrijwilligers, naar de bibliotheek komen wandelen. Gelukkig hield de regen op tijd op, en brak de zon door. Ook symbolisch? Heel veel belangstelling is er om snel onze taal te leren. Maar ook voor sport, cultuur en activiteiten voor vrouwen en kinderen is er een behoorlijke belangstelling. En al snel staat er een rijbij de 3D – printer. Ook daar melden zich nieuwe Lelystedelingen als vrijwilliger. “Ik wil graag advocaat worden”, meldt een van onze nieuwe bewoners. Het leidt er toe dat zij vandaag al vrijwillig ergens wat gaat doen. “Maar we spreken alleen Nederlands op kantoor”, wordt er tegen haar gezegd. Het is een mooie manier om interesse en taalvaardigheid te combineren.

Kinderen maken ondertussen indrukwekkende tekeningen. Ze worden aan het eind van de avond onder luis applaus getoond. En het slotwoord, deze avond, is voor stadsdichter Gerard Beense. Hij draagt zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Het organiserende Burgerinitiatief zal het voor de vluchtelingen laten vertalen.

Gelukkig is het ook droog tijdens de wandeling terug naar huis.

Ook meedoen? Meldt u:

  • via helpen@stadmakerij.nl
  • of bij de VVV voor vluchtelingen, iedere donderdagavond tussen 19.00u en 20.00u in de FlevoMeer bibliotheek.

    gedichtGerardBeense
    (klik op het gedicht om het te lezen)

DSC04089breed

DSC04090breed
alle foto’s: Stadmakerij

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *