Met drie stadsdichters de (Lelystadse) boer op ….

geplaatst in: Nieuws | 1

De nationale stadsdichtersdag en de oogstdag van de Lelystadse Boer vielen ook dit jaar weer samen. Aanleiding voor de Stadmakerij om deze uiteenlopende weer aan elkaar te koppelen. Met drie stadsdichters bezochten we eerst de ideeënwinkel in het stadscentrum, een initiatief van Jaap Knip. Daarna trokken we richting Lelystad Airport, de natte klei in. Een (vooral) fotografische sfeerimpressie.

Ideeënwinkel Stadscentrum

Tijdens ons bezoekje aan de ideeënwinkel (tm oktober kun je je ideeën over het stadscentrum nog kwijt in de Kroonpassage, de voormalige Kijkshop) spraken we vooral over de rol van de stadsdichter. Houdt die ons een poëtische spiegel voor van wat er gebeurt? Zoekt hij of zij naar wat gemeenschappelijk is in de samenleving? Is het vooral een duider van mooie dingen? De drie aanwezige stadsdichters bleken die verschillende kleuren en smaken in zich te dragen. Een dan hen, Eric van Deelen (Roosendaal), had een toepasselijk gedicht bij de hand over een Roosendaals initiatief. Een ander, Pieter Stroop van Reenen (Gouda) had zich bij een wethouder niet geliefd gemaakt door kritisch te zijn over diens optreden. En stadsdichter drie van dit stel Marja Lely (Den Helder, en inderdaad: verre familie van ….) zocht steeds verbinding met verbeelding: zij illustreert wat zij dicht.

De oogstdag van de Lelystadse Boer

Het was weer een druk bezochte aangelegenheid. Heel wat kruiwagens werden gevuld met lokaal verbouwde producten en ook van de mogelijkheid bloemen te plukken werd gretig gebruik gemaakt. De dichters lieten zich informeren over de Lelystadse Boer en de achtergrond van dit initiatief: kinderen en andere volwassenen kennis laten maken met “hoe een uit groeit” , zoals een van de Lelystadse Boeren het uitdrukte. En dat moet ook centraal staan. De dichters proefden, ijsbeerden wat, en zetten zich vervolgens aan het werk met wat zij goed beheersen: poëtische taal. Het resultaat waren drie gedichten, die tegen het eind van de middag met veel succes werden voorgedragen. Ook dit jaar weer kon Lelystadse Boer Jaco Brouwer het niet laten om ook het podium te nemen en de aanwezigen van zijn dichtkunst, dit keer een limerick, te laten genieten.

Inspiratie ….

Het gedicht van Eric van Deelen hebben we inmiddels ook op schrift binnen. Zodra de andere gedichten ons bereiken voegen we die natuurlijk toe aan deze impressie.

Terug naar de natuur

Vraag aan een kind
Wat is een kip
Vraag aan een kind
Wat is een plant
Wat is een ui
Waar komt melk vandaan
De antwoorden zullen je verrassen
Neem ze mee in de natuur
Neem ze mee op het land
Nodig ze uit in de kassen
Vier het oogstfeest
Je zult meer oogsten
dan gedacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *