Webinar Circulair Lelystad: een gesprek met inspirerende voorlopers.

geplaatst in: Nieuws | 0

Van de deelnemers wordt bij het begin wat geduld gevraagd vanwege storingen op de digitale snelweg. Maar vervolgens ontstaat een mooie bijeenkomst, waarin de ruim 40 aanwezigen heel veel aspecten van de circulaire economie aanraken. Een impressie.

In zijn welkomst – videoboodschap toont Lelystads duurzaamheidswethouder Jack Schoone zich op deze 4efebruari tevreden over het initiatief van dit webinar: het sluit aan bij de stimulerende rol die de gemeente wil spelen en het is goed dat het vanuit de samenleving en het bedrijfsleven zelf voort komt.

Flevolands gedeputeerde Cora Smelik presenteert vervolgens drie hoofdlijnen van provinciaal beleid: groene stromen, materialen en grondstoffen en de eigen voorbeeldrol (bv. als het gaat om inkoop). Met de oprichting van het Platform Circulair Flevoland beoogt de provincie vernieuwing en netwerken te bevorderen. Zij wijst verder op de spanning tussen innovatie en regelgeving. Daarvan heeft batterijenverwerker Johan van Peperzeel legio voorbeelden die zijn bedrijfsvoering belemmeren. Het simpele feit bv dat de lithium die zij uit batterijen halen worden gedefinieerd als afvalstroom beperkt de exportmogelijkheden aanzienlijk.

Aanstekelijker dan de bijdrage van Chico van Hemert van Retourmatras zal het deze middag niet worden. Bruisend van energie vertelt hij over het belang van samenwerken met gemeenten, rijkswaterstaat en collega-bedrijven. Oude matrassen worden inmiddels verwerkt in valdempende matten, geluidsschermen en men is hard op weg de Ph-foam weer tot olie terug te brengen om …. weer nieuwe matrassen te maken. Een ultiem voorbeeld van de kringloop.

Wouter Hassing bedrijft met Mycophilia een heel andere tak van sport. Met een combinatie van restproducten als koffiedrab en houtresten van verschillende bedrijven komen zij uiteindelijk tot een hoge kwaliteit eetbare paddenstoelen die zij leveren aan de betere horecagelegenheden. 

Vrijwel iedereen die in deze contreien met circulaire economie bezig is kent inmiddels Maurijn Odé. Hij is een aardige “sidekick” tijdens deze bijeenkomst. Zijn practoraat Circulaire Regionale Economie bij het ROC Flevoland is vooral ook voortdurend op zoek naar samenwerking tussen onderwijs / onderzoek en bedrijvigheid. Ook deze middag wisselt hij weer de nodige gegevens met anderen uit.

Het gesprek tijdens het tweede deel van het webinar gaat  alle kanten op. Een zzp-er die met recycling van textiel bezig is mist een goed Lelystads netwerk. Een vertegenwoordiger van een groot vaderlands bouwbedrijf ziet dat houtbouw (mits goed gedaan) toekomst heeft en circulair denken in de bouw steeds gewoner wordt. Iemand vanuit het waterschap wijst, hoe kan het ook anders, op het belang van water in de kringloop.

Uit veel van de bijdragen spreekt enig ongeduld: het wordt tijd meters te maken met het circulair maken van de economie. Ook in Lelystad. Een greep uit die bijdragen:

  • Circulaire koplopers en rolmodellen zijn van groot belang. Maar nu is het nodig dat circulaire economie ook echt mainstream wordt!
  • Bedrijven die circulair (willen) werken hebben belang bij een stevig netwerk met andere bedrijven, overheid en onderwijs.
  • Ondernemers die elkaar kennen, kunnen samenwerken en gebruik maken van elkaars restproducten en expertise.
  • Circulaire ondernemers in Lelystad kunnen veel van elkaar leren.
  • Wet- en regelgeving zou circulair ondernemen moeten bevorderen en niet, zoals nu regelmatig gebeurt, bemoeilijken.
  • Voor de circulaire economie van de toekomst is een hechte relatie met onderwijs onontbeerlijk.
  • Kleine circulaire ambachtslieden zijn nog onvoldoende zichtbaar in Lelystad.
  • En… stop die kleine batterijtjes bij het chemisch afval!

“Boegbeeld” van de circulaire economie is John Nederstigt. Vanuit het Platform Circulair Flevoland luistert hij deze middag vooral. Maar als hij na het gesprek het woord krijgt komt er een reeks “tips en trucs” die de aanwezige ondernemers, onderzoekers, ambtenaren etc. goed kunnen gebruiken. Het gaat over je eigen kracht benutten, zakelijk denken, relevante partners opzoeken, oog houden voor vernieuwing en vooral ook niet opgeven.

“We gaan kijken hoe we hier een vervolg aan kunnen geven, want dit smaakt naar meer”, stelt Lidwien Vos de Wael vanuit de organisatie vast. “U hoort van ons”. Met de wijngaard “El Placer” zetten Johan Rippen en zij maximaal in op circulariteit. Het leidt al jaren tot hele mooie wijnen. Dus als zij het zegt ….

12 februari 2021,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *